Potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby se Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Cesmína guayusa
Více antioxidantů než zelený čaj, méně kofeinu než káva – Wayusa neboli Cesmína guayusa, léčivá rostlina z Ekvádoru, posvátný čaj indiánů, stimulant povzbuzující tělo i duši.
Wayusa, Cesmína guayusa je rostlina rostoucí v Amazonii označovaná jako posvátný čaj indiánů. Nápoj připravující se z jejích listů má stimulační a harmonizační účinky na tělo i duši a slouží jako kvalitní náhrada kávy či zeleného čaje. Jde o rostlinu příbuznou cesmíně paraguayské, ze které se přiravuje Yerba Maté. Díky absenci hořkých složek a obsahu theobrominu má ale oproti Yerba Maté mírně nasládlou chuť.
Upozornění: Nádoba není součástí balení.
Na co je Wayusa dobrá?
Co Wayusa obsahuje?
Kde ji najdeme?
Wayusa známá svým názvem díky stimulačním a povzbuzujícím účinkům pochází listů stromu zvaného Ilex guayusa. Stromy rostou převážně v horských oblastech amazonských pralesů (oblast Ekvádoru, severovýchodu Peru a západní část Kolumbie).
Základní parametry:
Podle dostupných informací se guayusa (z jejíchž listů následně vzniká nápoj wayusa) pěstuje v Peru, Kolumbii a ve východní části Ekvádoru v provinciích Napi a Pastaza. Sklizeň je obdobná sklizni čaje - listy se sbírají a následně suší. Stejně tak pokračuje i následná konzumace - wayusu je možné připravit obdobným způsobem jako příprava klasického čaje.
Účinky wayusi krásně popisuje název, který si získala od domorodých lovců. Tento čaj pijí, aby podpořili bdělost a soustředění - čaj nazývají "noční hlídač".
Kdo ji může užívat?
Wayusa obsahuje méně kofeinu než káva a díky obsahu aminokyseliny L-Theaninu je i více relaxační než káva. Proto je velmi vhodná pro ty, kterým konzumace kávy nedělá dobře. Vzhledem ke stimulačním účinkům se nedoporučuje užívat v odpoledních a večerních hodinách. Kvůli obsahu kofeinu není vhodná pro těhotné a kojící ženy a pro malé děti.
Dávkování – Tradiční příprava čaje
Do jednoho litru studené vody nasypeme 3-5 polévkových lžic drcených listů. Následně přivedeme k varu a necháte povařit na mírném ohni přibližně 3-5 minut. Necháme vylouhovat přibližně 10 minut. Jednou převařené listy lze znovu 2-3x převařit, ovšem vždy je dobré přidat 1-2 lžíce čerstvých listů.
Zajímavosti – Zpracování Wayusi brown
Po sklizni lístků dochází přirozeně vlivem vlhkého a teplého pralesního klimatu k jejich lehké fermentaci, díky které získává wayusa hnědou barvu. Poté se lístky suší na tropickém slunci. Tento proces dává wayuse specifickou zemitou chuť s jemně kouřovými tóny a čokoládovým nádechem. Po usušení se listy nadrtí nebo jemně namelou.
Upozornění:
“Naší specializací není klinická medicína. Vycházíme z vědy a množství studií založených jak na zvířecích, tak lidských modelech. Při testování produktů v naší biohackingové praxi také používáme sebe-experimenty a různé způsoby měření. Neberte informace v tomto článku jako rady od svého lékaře a vždy k sobě a ke svému zdravotnímu stavu přistupujte zodpovědně.”
Kód produktu | 0061 |
---|---|
Obsah: | 100g |
Složení: | Drcené listy ILEX GUAYUSA |
Země původu: | Ekvádor |
Výrobce: | Wayusa, amazonia verde, s.r.o. Kloboučnická 1408/19 140 00 Praha 4 - Nusle, Česká republika |
Skladování: | Skladujte při pokojové teplotě na suchém a tmavém místě. Ukládejte mimo dosah dětí. |
Upozornění: | Jedná se o doplněk stravy, není k určen k náhradě pestré stravy. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. |